Historie

Kinderboerderij de Oosterhoeve ligt in recreatiegebied de Oosterplas in 's-Hertogenbosch, en werd daar in 1968 opgericht als  een van de vele gemeentelijke dierenparkjes in de stad.  Al na een aantal jaar besloot de gemeente echter het dierenpark weer te sluiten, omdat financiële middelen niet toereikend genoeg waren en het parkje te arbeidsintensief bleek te zijn. Toen Theo Kraan hiervan hoorde besefte hij zich dat hij het initiatief te waardevol vond om het verloren te laten gaan, en dus wierp hij zich op als beheerder. Hij nam alle dagelijkse taken op vrijwillige basis over, en doopte het gemeentelijke park 'de Oosterhoeve'.

Destijds was de Oosterhoeve nog een vrij simpel dierenpark met schapen, geiten en herten die van buiten de hekken te bewonderen waren. Maar het dierenpark ontwikkelde zich met behulp van Theo, een groep jongeren uit de buurt en betrokken wijkbewoners steeds verder. Er werd een potstal gebouwd, er kwam een speeltuintje bij, er werd een houten kippenhok gebouwd. 

 
Toen in 1999 Theo op 67-jarige leeftijd besloot met pensioen te gaan, nam Anja Kouwenberg de kinderboerderij over. En met haar werd ook een nieuwe visie verwelkomd op de Oosterhoeve. Er kwamen meer soorten dieren bij, er werd een kabouterbos gecreëerd, er werden nieuwe verblijven gebouwd en een paddenpoel en vlindertuin werden in functie genomen.  Scholen uit de omgeving werden steeds meer betrokken bij de Oosterhoeve, en langzaam nam de educatieve functie van de Oosterhoeve toe. In 2002 kwam daar nog een functie bij: Zorgboerderij. De vraag naar een beschermde werkomgeving in de natuur was groot in Den Bosch, en met Anja's achtergrond in zorg en hulpverlening was de ontwikkeling van een zorgfunctie voor mens én dier een logische volgende stap. Hiermee werd de Oosterhoeve de eerste zorgboerderij van de gemeente.

 

Inmiddels functioneert de Oosterhoeve al 51 jaar, waarvan al  17 jaar als kinderboerderij én zorgboerderij. Maar de ontwikkelingen op de Oosterhoeve zullen nooit stilstaan. Er liggen nog plannen voor een stadscamping, uitbereidingen aan functies van gebouwen, en er ligt een uitreiking van het certificaat Diervriendelijke Kinderboerderij in het verschiet.  Kortom: wie weet waar de Oosterhoeve over een paar jaar staat!